Att baka med söta degar: De bästa recepten för bullar, kringlor och andra goda bakverk
Jag vill dela med mig av min passion för att baka med söta degar. Det finns något otroligt uppfyllande i att skapa läckra bullar, kringlor och andra bakverk från grunden. Dessutom finns det en hel värld av smaker och texturer att utforska - från den perfekta kanelbullen till den mest härligt bready bageln. Så låt oss dyka rakt in!
Det bästa receptet på bullar
Visst är det en speciell känsla när doften av nybakade bullar sprider sig i huset? Här är mitt favoritrecept:
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 500 gram mjölk
- 150 gram socker
- 150 gram smör
- 1 krm salt
- 850 gram vetemjöl
- Fyllning: smör, socker och kanel
Instruktioner
- Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till fingervärme (37 grader).
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och största delen av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
- Bred på smöret, strö över socker och kanel. Rulla ihop degen från den långa sidan.
- Skär rullarna i bitar och lägg bullarna i formar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Grädda bullarna i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Recept på kringlor
Kringlor är en annan favorit som är lika rolig att forma som att äta.
Ingredienser
- 25 gram jäst
- 50 gram smör
- 250 gram mjölk
- 1/2 tesked salt
- 1 msk socker
- 500 gram vetemjöl
- Ägg och pärlsocker för garnering
Instruktioner
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37 grader).
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Dela degen i bitar och rulla varje bit till en lång sträng. Forma till kringlor.
- Låt kringlorna jäsa ytterligare 20 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda kringlorna i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Så där! Nu har ni två av mina favoritrecept för att baka med söta degar. Jag hoppas att ni får lika mycket glädje av att baka dem som jag gör.
Glöm inte att dela med er av era egna favoritrecept eller bilder av era bakverk!
Lycka till med bakningen!